Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az illóolajok biztonságos használatára irányuló tanácsok

Az illóolajok biztonságos használatára irányuló tanácsok

Összegyűjtöttük a legfontosabb biztonsági tudnivalókat és a leggyakoribb kérdéseket az illóolajok használatához. 

Hogyan ismerkedjünk az illóolajokkal?

Új olaj alkalmazása esetén ellenőrizze az első cseppet egy kis bőrfelületen (például a az alkar vagy a felkar belső részén) A bőrérzékenység erősen egyedi. Ha a bőr melegnek vagy pirosnak tűnik, alkalmazzon hidegen sajtolt hordozóolajat (V-6 ™ vagy olívaolaj) a területre hígítani. A terület vízzel való mosása kevésbé hatékony, kifejezetten nem ajánlott.
Egyszerre csak egy új olajat használjon, hogy megtapasztalhassa, hogyan reagál a szervezet. Várjon 30 percet a reakció megtapasztalásához, ami egyáltalán nem biztos, hogy jelentkezik és csak utána próbáljon ki egy másik új olajat.

Az olajpalack tetején található nyílás segít a helyes adagolásban, továbbá megakadályozzák, hogy a kisgyermekek véletlenül nagy mennyiségű illóolajat lenyeljenek vagy magukra öntsenek.
Kezdje az illóolajok alkalmazását lassan és türelmesen. Diffúzorban, talpba masszírozva, kezdetben csak 1-2 cseppet. Amikor már megismerkedett azok illathatásával, hatásával, növelheti a mennyiséget és az alkalmazás időtartamát. Célszerű az alkalmazás módja kapcsán kikérnie ajánlója véleményét.

Ne adjunk közvetlenül hígítatlan olajokat a fürdővízhez, hanem előbb oldjuk fel a fürdőolajban, fürdősóban, esetleg egy kanál mézben.

Hogyan tároljuk az illóolajokat?

Tároljuk az illóolajokat a hűvös, sötét helyen és a napfénytől távol. Kérjük, tartsa távol a háziállatokat és a gyermekeket is és más termékkel se tegye össze. Különösen fontos, hogy mobiltelefon, számítógép, mikróhullámú sütő közelében ne tartsuk!

Mi a hordozó olaj, mi ez, mikor és hogyan kell használni?

A növényi olajok (mint például a kókuszolaj vagy a szőlőmag-olaj), amelyeket lehet használni az illóolajok higításához. A V-6 növényi olaj komplex Young Living egy nagyon kitűnő hordozó olaja minden termékünk alkalmazáshoz. A hordozó olajjal történő nem befolyásolja a hatásosságot. Növényi zsír, vaj, margarin vagy olajtermékek (vazelin) soha nem szabad használni, mint hordozó olajat. Egyes fogyasztók használják az olívaolajat, mint a hordozó olaj - de erős az íze és magas viszkozitású.

Mi az a „forró olaj”?

Forró olajok, azok az olajok, amikor a bőrrel érintkezve forró, vagy akár egy égő érzést tapasztalunk.A Young Living javasolja, hogy teszteld őket kis bőrfelületen: Tegyél 1-2 csepp illóolajat egy kis területre (például az alkar belső felére), ha a következő 1-2 órában bármilyen reakció jelentkezik (általában, 5-10 perc), forró vagy égő érzés vagy kiütés, kezeld az érintett területen V-6 hordozó olajjal. Tipikus „forró olaj” fahéj, szegfűszeg, citromfű, menta, oregánó, kakukkfű, Exodus II és Thieves.

Hogyan használjam a belsőleg fogyasztható illóolajokat?

A belsőleg fogyasztható illóolajokat tehetjük tiszta növényi kapszulába, mely megvásárolható a Young Livingnél, az adagolás az egyes olajoknál találhatók, illetve használhatjuk őket ízesítéshez. Kezdetben óvatosan kis mennyiségekkel kezdjük, tapasztaljuk meg a töménységét. 1 liter vízbe ízesítésként max. két csepp illóolajat tegyünk először. Főzéskor pl. egy spagetti szósz vagy egy leves készítésekor az elkészült telt ízesítsük és alkalmazzuk a "fogvájó technikát". Helyezzük a fogvájót az illóolaj cseppentőnyílásába, majd ezzel keverjük meg az ételt. Semmiképp ne cseppentsünk közvetlen a főzőedénybe, mert akár 2 csepp is túlfűszerezhet! Kísérletezzünk velük bátran, hiszen egészséges, csodálatos cseppek, érdemes lecserélni szárított fűszereinket, miután kitapasztaljuk a + jelzésű illóolajok használatát. 
 
Mit tegyek, ha bőrirritációt tapasztalok?

Ebben az esetben, a kerülni kell az adott illóolajat. Ne próbálja lemosni az olajat vízzel, mert vízzel csak nagyobb területre juttatjuk, olajat csak olaj oldja. Használjunk V-6 növényi bázisolaj keveréket, kókuszolajat vagy más növényi olajat. Az esszenciális olajok kivonják a méreganyagokat a szervezetünkből, amikor a kémiai maradványokkal érintkeznek a bőrfelülete, elkezdik lebontani őket. Az esszenciális olajok nem okoznak bőrproblémát és kiütéseket, hacsak nem közvetlen a kemikáliákkal valóreakcióba lépés során. Tehát ebben az esetben a kémiai anyagok(szintetikus higiéniai termékek) maradványai távoznak szervezetünkből. Bizonyos olajok a szemeket és más érzékeny területeket irritálhatják. Illóolaj maradék az ujjakon károsíthatja a kontaktlencséket vagy kényelmetlenséget okozhat. Ha véletlen csípés lép fel, tegye az 1–2-et csepp tiszta növényi olaj a szembe és pislogjon sokat. Várjon türelemmel, szükség esetén pedig forduljon orvoshoz.


 
Lehet alkalmazni illóolajokat is, ha terhesség vagy szoptatás ideje alatt is?

Mint minden egészségügyi "probléma" esetén, ajánlatos ilyenkor is hozzáértő egészségügyi szakembervéleményét kikérni,(szerencsés olyanét, aki foglalkozik illóolajokkal, már hazánkban is vannak ilyen szakemberek). Általában azt javasoljuk, mérsékeljük ilyenkor az alábbi olajok használatát: clary sage (Salvia sciarea), zsálya (Salvia officinalis), tansy (Tanacetum vulgare), izsóp (kerti izsóp), édeskömény (Foeniculum vulgare) és gaulteria (kúszó fajdbogyó) -, valamint az ezekből készült keverékeket. A kismamák gyakran számolnak be magzatuk pozitív reakciójukról, de minden esetben óvatosan kell alkalmazni, hiszen minden nő és várandóság más.
 

Használhatók az illóolajok gyerekek részére is?

Sok illóolaj alkalmasak a gyermekek számára, de általában hígítani felhasználás előtt. Néhány Young Living termékeket már előre hígítjuk hordozó olaj (lásd a megfelelő címke), és közvetlenül alkalmazhatók gyermekeknél. A gyermekek jellemzően pozitívan reagálnak az illóolajokra, nyitottak rájuk, szeretik őket. Ha fennáll a gyanúja, hogy egy gyermek nagyobb mennyiségű olajat fogyasztott, adjon nekik tejet, és haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Hogyan tűrik az illóolajok a napfényt?

Egyes illóolajok, főleg citrus olajok természetes molekulái a napfény (UV fény) hatására bőrirritációt okozhat. Minden olaj és olajkeverék esetében az ilyen összetevőket a Young Living jelzi a címkén. Ezeknek az olajoknak a használatakor a közvetlen napfényt vagy UV-besugárzást 12 és 48 órával az alkalmazás után el kell kerülni. 

Milyen betegségek esetén kell különösen vigyázni? 

Minden esetben javasoljuk a szakemberrel való konzultációt, de ez különösen fontos magas vérnyomás és epilepsziás betegek esetében.
Óvatosan kell használni ilyenkor a magas ketontartalmú olajokat, ilyen a bazsalikom, rozmaring, zsálya és a varádics.